Meer antioxydanten nodig = Hogere ORAC score

ORAC is een afkorting voor Oxygen Radical Absorbance Capacity. Het is de anti-oxidatieve capaciteit van groenten en fruit volgens een methodiek ontworpen door de Amerikaan Guohua (Howard) Cao, werkzaam bij het Amerikaanse ministerie van Landbouw en bij het Tufts University in Boston.

Men maalt monsters van voedingsmiddelen, zoals bessen of appelen, tot moes. Deze moes wordt door vloeistofchromatograaf gehaald, waarna men meet in hoeverre dit product in staat is om lichaams radicalen zoals peroxil onschadelijk te maken. Elke product krijgt dan een ORAC score toegekend.

Omdat de ORAC score zich richt op het resultaat in plaats van het identificeren van een individuele stof wordt ook het synergie effect meegenomen van de aanwezige anti-oxidanten Het is algemeen geaccepteerd dat de som veel groter is dan de afzonderlijke anti-oxidantbestanddelen.

Volgens de Tufts universiteit zouden de Amerikanen minimaal 3.500 ORAC-eenheden moeten eten, tegen de 1.200 die nu geconsumeerd wordt. Idealiter zou dat zelfs 5.000 of meer mogen zijn.
Om dagelijks 3.500 ORAC-eenheden binnen te krijgen dient men 10 porties groenten en fruit te eten. Dat kan je natuurlijk ook bereiken via de Bio-Groene Shake